Het Catshuis was anno 2000 hard aan een renovatie toe. Ook de tuin voldeed niet: het was een kleurloze saaie aanleg met geen enkel karakter en van generlei historische waarde..
Gezien de representatieve betekenis van het Catshuis kozen wij ervoor een zo imposant mogelijke bloementuin te maken en de ligging aan de Haagse Beek weer zichtbaar te maken.
Bij de renovatie is de Haagse Beek, die voorheen verscholen lag in de achtertuin, weer in beeld gebracht. In de voortuin is het smalle water van de beek met een joyeuze bocht tot elegante vijver verbreed. Jacqueline van der Kloet heeft een weelderige bloementuin uitgewerkt met planten die in de tijd van Cats naar Nederland werden gehaald in combinatieen met eigentijdsemoderne cultivars daarvan. Het gazon in de achtertuin is verlaagd om de tuin meer diepte te geven. Twee vierkante vijvers terzijde aan weerskanten van de trap tussen het terras en het gazon benadrukken de symmetrie van het huis. Als je van binnen naar buiten kijkt, weerspiegelt de lucht in het water. Een nieuwe parkeerplaats voor 18 auto’s is zorgvuldig opgenomen in het bos.
Dit landgoed ligt op de flank van de Utrechtse Heuvelrug. Het park in Engelse Landschapsstijl van 45 ha is ontworpen door de Zochers, een schitterend voorbeeld van de vroege landschapsstijl met barokke elementen. Na 1820 is er nauwelijks iets veranderd en, het is daarom een belangrijk cultuurmonument. De natuurwaarden zijn hoog maar decultuurhistorische waarde van het park was vervaagd en in verval door jaren van extensief beheer.
Staatsbosbeheer vroeg om een Masterplan, gericht op het weer zichtbaar maken van deze cultuurhistorische waarden, met behoud van de waarde van flora en fauna. Het plan is een herontwerp, een reconstructie op basis van datgene wat nog resteert van Broekhuizen, de oude kaarten/prenten en geschiedschrijving en op basis van inzicht in de ontwerpopvattingen van de wegberijders van de Engelse landschapsstijl in Nederland. We werkten bij het maken van dit plan nauw samen met de ecologen van Ecogroen. Het hart van het landgoed wordt een bijzonder hotel met restaurants, de daarvoor benodigde voorzieningen zijn in opdracht van de eigenaar subtiel ingepast.
Kasteel De Cannenburch in Vaassen dateert uit de 16e eeuw, het kasteelpark (ruim 20 ha) was erg vervallen, en hadkreeg een grote opknapbeurt nodig. Het is eigendom van Geldersch
Landschap en Kasteelen. De Cannenburch ligt tussen twee beken en, daardoor is er heel veel water in het park en zijn de natuurwaarden hoog.
Het contrast tussen de aanwezige formele sfeer rond het kasteel en het romantische parkbos hebben we in het herstelplan aangescherpt. Verdwenen doorzichten en zichtlijnen ín het park en naar het fraaie omringende landschap zijn weer vrijgemaakt. Het padenstelsel is vernieuwd en verbeterd en lanen zijn herplant. Dde oprijlaan met het voorplein kregen weer allure. In het park zijn meer wandeldoelen zoals een paviljoen, een historische zaagkuil en een moestuin achter het koetshuis. Er is veel aandacht besteed aan de bruggen, met onder andere een nieuwe eigentijdse brug over de slingervijver.
Op een terrein van 14 ha aan de voet van debij de Havelterberg is een nieuw landgoed ontwikkeld, opgebouwd uit bestaande en nieuwe bossen, open ruimten, tuinen en plekken voor natuurontwikkeling. De opdrachtgever verliet zijn boerderij in Wapserveen maar bestemde de achterste percelen voor de ontwikkeling van dit nieuwe landgoed.
Het huis (ontwerp Cor Kalfsbeek) is zeer strategische gesitueerd, met alzijdig zicht: naar het dorp, de heide, de Havelterberg en het open landbouwgebied. Het landgoed is voor 90% publiek toegankelijk door een elegant netwerk van nieuwe paden.
Op de fundamenten van de ruïne van “de Heidehof” uit 1927 is naar ontwerp van Cor Kalfsbeekenkele jaren geleden een nieuw huis gebouwd omgeven door bos. (ontwerp Cor Kalfsbeek) In 2000 kregen wij de opdracht ishet landgoed uit te breiden het bos uitgebreidmet 42 ha nieuw aan te leggen bos. Onze belangrijkste opgave was ervoor te zorgen dat het vergrote landgoed één samenhangend geheel zou worden. Het ontwerp voorziet in een eenvoudige opzet met een tweetal hoofdlanen. Een lange gebogen beukenlaan koppelt de twee delen aan weerszijden van de weg en legt de verbinding met het bestaande landgoed. De tweede nieuwe laan markeert en verlengt een zichtlijn vanuit het huis. De open ruimten, vanwege desubsidievoorwaarden van zeer beperkte omvang, zijn zo gesitueerd dat ze het mogelijk maken om diep het bos in te kijken. Er zijn drie bijzondere elementen ontworpen: een ven, een heuvel en een spiraalvormige kuil.
In 2011 en 2015 werd Heidehof nog verder naar het noorden uitgebreid en werd het deel ten noorden van de provinciale weg herbestemd tot natuurbegraafplaats Hilligmeer. In ons ontwerp voor deze uitbreiding zijn o.a. de resten van een pingo herkenbaar gemaakt en werd een uitzichtheuvel opgeworpen.
De voormalige buitenplaats De Oorsprong in Oosterbeek raakte na de oorlog in verval. Het huis was tijdens operatie Market Garden vernield en werd nooit herbouwd. Geldersch Landschap en Kasteelen verwierf het terrein in 2006 en vroeg ons om een herstelplan.
De Oorsprong is een on-Nederlands park met grote hoogteverschillen, een bijzonder sprengbekenstelsel en allerlei waterwerken. Aan de moestuin was al gewerkt en ook de waterwerken waren aangepakt volgens een ontwerp van Ada Wijsbek.
Ons Herstelplan geeft een hoofdopzet waarin de villa-locatie met tuinen wordt onderscheiden van het landgoedpark met bos, water en weilanden. Verder bevat het voorstellen voor:
- Herstel van paden
- Renovatie van het door Springer ontworpen terrein met veel bijzondere bomen.
- Aanleg van bijzondere plekken, dit zijn wandeldoelen zoals de contour van de verdwenen villa.
We werkten bij het maken van dit plan nauw samen met de ecologen van Ecogroen.
Het door Samuel van Lunteren ontworpen park bij Huis Scherpenzeel wordt druk bezocht door inwoners van het dorp. De cultuurhistorisch waardevolle samenhang tussen het “huispark”, direct rondom het huis, en het landschappelijk park ten zuiden daarvan is in de loop der tijd geërodeerd. Herstel van de historische opbouw heeft dan ook prioriteit. Om dat te bereiken worden onder andere de beplanting aan gepakt, zichtlijnen hersteld en het netwerk van paden vernieuwd en uitgebreid. Ook worden bijzondere plekken of wandeldoelen zoals de verdwenen ijskelder en de voormalige oranjerie weer in beeld gebracht. De bruggen in het park zijn een ontwerpopgave op zich, door ze te ontwerpen als één familie versterken ze de samenhang.
Voor de zorginstellingen regio Ermelo en Groot Emaus van ’s Heeren Loo maken wij momenteel een parkvisie, een plan voor het centrumgebied en een aantal inrichtingsplannen voor tuinen bij paviljoens. We werken daarbij nauw samen met De Nijl Architecten.